SGKM Workshop: Film Müzikleri

Eylül 29, 2022

27 Aralık – Salı

SAAT: 20.00

Mekan bilgisi duyurulacak.

 

Müziğin duygularımız üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bu o kadar büyük bir etkidir ki zaman ve mekan ötesinden bizi avucuna alıp, bir müziği ilk dinlediğimiz zamana, duygulara ve ruh haline taşıyabilir. Tabii ki böyle bir büyük bir güce sahip olmak müziğin hayatımızın çeşitli alanlarında duygularımızı ve algılarımız yönlendirmek için kullanılmasına neden olur. Film müzikleri workshopunda da bu alanların en keyiflilerinden birini, müziğin film sanatı içindeki kullanımını inceleyeceğiz. Notalanın ardındaki psikolojiyi anlayıp, duygularımızla nasıl zekice oynadıklarını çeşitli filmlerden sahneler izleyerek beraber göreceğiz. Workshopta ilk olarak meşhur bazı filmlerden sahneler izleyecek ve örneklerle müziğin filme nasıl

ek anlamlar yüklediğini göreceğiz. Bir sahnedeki müzik değiştiği ve çıkarıldığı zaman ne olduğuna bakacağız. Bunları yaparken de hem meşhur müzik temalarının gizlerini anlayacak hem de yönetmenlerin ve bestecilerin yaratıcı mutfağına girmiş olacağız. Daha sonra isteyen katılımcılar bir film müziği bestecisinin ilk öğrendiği becerileri test edecek; yani müziksiz, çıplak halde verilmiş bir sahnedeki duygusal potansiyeli ortaya çıkarmaya çalışacaklar. Katılımcılar kendilerine verilen 1 dakikalık filmler üzerine kendi seçtikleri müzikleri koyarak filmdeki sahneye uygun bir duygusal etki yaratmaya çalışacaklar. Çalışmalar ortak olarak seyredilip, değerlendirilecek.

 

(Ön müzik bilgisi gerekmemektedir.)

 

İDİL ÖZKAN

ÖZGEÇMİŞ: İstanbul Devlet Konservatuarı Piyano Yüksek Bölümü’nden mezun oldu.

Konservatuarla eş zamanlı olarak İstanbul Alman Lisesi’nde okudu. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirip Boston’a giderek Berklee College of Music’de Film Müziği üzerine üçüncü lisansını tamamladı.

Jugend Musiziert yarışmalarında klasik piyano ve eşlik dallarında ödüller aldı, Roma Mozart Yarışması’nda 3.lük ve Kahire Gençlik Piyano Yarışması’nda 1.lik gibi çeşitli ödüller aldı. New York’ta besteci ve piyanist Lera Auerbach’la çalıştı. 2000 yılı olimpiyatları için hazırlanan ulusal marşların yeni yorumlan Cd projesinde ‘Anatolian Elegy’ bestesi ile Türkiye’yi temsil etti. Türkiye’ye döndükten sonra İTÜ-MIAM’da kompozisyon dalında yüksek lisansını yaptı. Çağdaş müzik besteleri yanı sıra film ve televizyon için müzikler yaptı ve çeşitli sanat ve eğitim projelerinde

yer aldı. Klasik Keyifler katılımcısı ve üyesi olup, KK’in 2020 yılında başlattığı Sei Solo Projesi için davet edilen 12 besteciden biri oldu. Türkiye Psikiyatri Derneği 24. Klinik Sempozyumu’na açılış konuşmacısı olarak davet edildi ve “Notaların Ardındaki Psikoloji – Duygularımızla Zekice Oynayan Film Müzikleri” başlıklı konuşmasını yaptı. Halen beste ve eğitim çalışmalarının yanı sıra çeşitli şirket ve atölyelerde müzik, müziğin etki gücü ve yaratıcı süreç üzerine konuşma ve seminerler vermeye devam ediyor.