Aralık 2018
ARALIK03PAZARTESİ
03 ARALIKPAZARTESİ

FARKLI BEDENLERLE DANS – 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

2018’de 17. yılını kutlayan ‘Farklı Bedenlerle Dans’ projesi; dans sanatçısı, koreograf, dans terapisti, akademisyen Tuğçe Tuna tarafından 2001 yılında İstanbul'da kuruldu.

‘Farklı Bedenlerle Dans’ Türkiye’de alanında bir ilk ve aynı zamanda uluslararası plaformlarda hareket araştırma metodları paylaşılan ve performansları ile ilgi gören bir sanat topluluğudur.

Topluluk; farklı fiziksel özellikleri olan kişilerle, bedenin düşünsel, duyusal ve plastik yapısındaki çeşitliliğe, dönüşüme odaklanarak, çeşitli atölye ve gösterileriyle çalışmalarına devam etmektedir.

Gösterilerin konsept, koreografi, metin ve yönetimini gerçekleştiren Tuğçe Tuna; genel yaklaşımını ‘Farklı Bedenlerle Dans’ eserleri ve atölyeleri aracılığı ile bedene yeni bir algıyla yaklaşmayı ve alışılagelmiş estetik yargılardan uzaklaşmayı amaçlarken, bedeni birbirinden farklı fiziksel koşullarla yönlendirebilme yeteneğini ve ifade biçimlerini de araştırıyorum...’ şeklinde ifade etmektedir.

Kendi sanatçılarını da yetiştiren proje engel’in ne olduğu, neye ve kime ait olduğuna odaklanırken, engelli beden gibi ‘ayrımcılık’ yaratan kavramları sorgulayan bir tavır sergilemektedir.

Dans sanatçıları arasında Sedat Akçam, Pınar Akyüz, Sezer Arıçay, Begüm Balcıoğlu, Gülçin Erdiş, Muhsin Öngel, Gasia Papazyan, Kerim Keküç, Sinan Özer, Aynur Yıldırım, Tuğçe Tuna yer alırken, müzik ve ses tasarımında Vahit Tuna, Fati Fehmiju, Marianne Faithfull, Ah Kosmos! ile çalışan grubun, grafik tasarımı ise Vahit Tuna tarafından yapılmıştır.